'JE MAG Mij ALLES VRAGEN'


1.hoe lang duurt een shoot?

Dat is heel verschillend, de shoot duurt bijvoorbeeld langer als we tussendoor moeten wachten tot een bui voorbij is of eerst een stukje moeten lopen om op de shoot-locatie aan te komen. Een shoot kan korter duren omdat iemand van nature kan poseren en we dan dus sneller klaar zijn. Een new-born shoot duurt over het algemeen iets langer omdat een baby'tje tussendoor even verschoond moet worden, het op een huilen zet of gevoed moet worden. Ik neem graag de tijd met deze kleintjes dus dan duurt het over het algemeen iets langer. Voor de new-born shoot denk ik al snel aan 2 - 2,5 uur, een familie-shoot duurt vaak zo'n 1,5 uur en een portretsessie kan met 30 min klaar zijn maar ook 2 uur duren als je meerdere foto's op verschillende locatie wil.

 

 

2.Waar worden de foto's gemaakt?

Zoals jullie kunnen lezen bij Meet the photographer is puur mijn photography stijl. Dit betekent dat ik niet in een studio werk. Ik maak graag foto's van jou buiten, bij jullie thuis of bijvoorbeeld op de werkvloer.

 

 

3.Wat moet ik aan tijdens een shoot?

Heel simpel: gewoon waar jij je het fijnst/mooist in voelt. Wanneer je kleren draagt die niet fijn zitten of waar je over twijfelt, zie je dit direct terug in de foto's.

Vaak is het tijdens een new-born shoot mooi om de kleding rustig te houden qua prints en kleuren, denk aan pastelkleuren bijvoorbeeld. Wat ik zelf mooi vind voor een pasgeboren baby'tje is wit, dat is de meest pure kleur en daar kun je eigenlijk nooit mis mee gaan. Voor een familie-shoot, zeker met meerdere mensen is het wel leuk als er een beetje afgestemd wordt welke kleuren er gedragen gaan worden. Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar natuurlijke tinten, dus bijvoorbeeld geen zwart maar juist pastel/aardetinten. Vooral als je in de natuur foto's gaat maken oogt dit mooi rustig. Zo gaat er ook niet onnodig veel aandacht naar de kleding en draait het juist om de mensen die op de foto staan.

 

 

4.Krijgen we alle foto's van de shoot?

Daar kan ik kort over zijn, nee jullie krijgen niet alle foto's. Dit komt omdat ik sta voor een bepaalde kwaliteit die ik wil garanderen. Niet alle foto's lukken even goed, dan zijn de ogen dicht, dan is er misschien bewegingsonscherpte, dan kijkt er iemand niet. Ik zoek met veel zorg de beste foto's uit voor jullie en die bewerk ik op mijn manier. Deze foto's krijgen jullie na de shoot van mij. Dit geldt overigens voor al het werk dat ik aflever dus ook voor bruiloften. Op de pagina's staat beschreven hoeveel foto's dit ongeveer zullen zijn.

 

 

 

 

 

5.maak jij een selectie van de foto's of doen we dat zelf?

Nee ik vind dat het maken van de selectie (tevens het bewerken van deze selectie) van welke fotoshoot dan ook het werk is van de fotograaf. Ik zal nooit de onbewerkte versie van mijn foto's laten zien omdat het selecteren en bewerken hiervan een grote invloed heeft op de stijl van de foto's. Zeker ook het bewerken zorgt er voor dat de foto's een serie worden omdat ik alle kleuren en lichttonen op elkaar kan afstemmen zoals ik dat mooi vind. 

Ik zal altijd alle mooie foto's die ik gemaakt heb tijdens een shoot afleveren. Dus als dit er meer zijn dan ik op voorhand had bedacht dan doe ik deze er ook gewoon bij.

 

 

6.mogen we de onbewerkte foto's die gemaakt zijn ook bekijken?

Ik lever alleen bestanden af die ik zelf geselecteerd en bewerkt heb. Dit is een heel belangrijk proces wat bijdraagt aan de stijl die ik wil uitdragen. Dus niet alleen het fotograferen zelf is belangrijk, ook het selecteren en bewerken van de foto's is heel erg belangrijk. Zo kan ik er namelijk voor zorgen dat de serie die ik uiteindelijk bij jullie aflever een mooi geheel wordt van dezelfde kleur tinten en lichttonen. 

 

 

 

 

 

 

 

7.Hoe lang duurt het voor de foto's klaar zijn?

Ik ben even bezig om alle foto's uit te zoeken en vervolgens te bewerken. Geen paniek, ik ga niet uitgebreid photoshoppen. Ik werk alle foto's bij zodat oneffenheden zoals bijvoorbeeld druppeltjes, pluisjes of rare vlekken op een muur niet alle aandacht trekken, maar dat jij het middelpunt van de foto bent.

Dit neemt gemiddeld 1 week in beslag, afhankelijk van het aantal foto's. Mocht ik eerder klaar zijn, dan stuur ik de foto's uiteraard direct naar je toe!

Betreft het de foto's van jullie bruiloft? Dan ben ik langer bezig want waarschijnlijk heb ik erg veel foto's geschoten. Ik houd rekening met ongeveer 1 maand. Dit omdat ik erg perfectionistisch ben en dit gaat om een van de belangrijkste dagen uit jullie leven. 

 

 

8.maak je ook fotoboeken?

Ja ik maak zeker ook fotoboeken! Bijvoorbeeld van jullie bruiloft of van de eerste fotoshoot van jullie kindje, alles is mogelijk. 

Bij de kennismaking voor jullie bruiloft neem ik de stalen-set mee zodat jullie kunnen zien wat de mogelijkheden zijn. Tevens neem ik mijn demo-fotoboek mee die ik heb gemaakt van een bruiloft die ik recent geschoten heb. Zo kunnen jullie zien en voelen hoe dit boek er uiteindelijk uit komt te zien. Meer weten? Vraag dan vrijblijvend mijn bruidsbrochure aan, hier vind je meer informatie en foto's. Of neem een kijkje op de wedding photographypagina.

 

 

 

 

9.wat gebeurd er met onze foto's na de fotoshoot?

Het is als fotograaf erg belangrijk om je werk te kunnen laten zien aan nieuwe potentiële klanten. Toen jullie mij boekte hebben jullie ook foto's gezien van de voorgaande klanten en meestal maak je op basis daarvan je keuze voor een fotograaf. Daarom heb ik ook opgenomen in mijn algemene voorwaarden dat ik de foto's die ik bij jullie aangeleverd heb online mag delen op social media, op mijn website mag plaatsen en verder mag gebruiken voor ander promotiemateriaal of bijvoorbeeld een fotowedstrijd. Als jullie dit niet willen of kunnen om wat voor reden dan ook, geef dit dan bij mij aan en dan zal ik hier rekening mee houden. 

 

De uitgezochte en bewerkte foto's bewaar ik daarna een hele tijd in mijn persoonlijke archief. Dit gebeurd door middel van harde schijven. Mocht je de foto's per ongelijk kwijt raken dan kun je ze bij mij opvragen maar dit is natuurlijk niet eindeloos. Eens in de zoveel tijd zal ik mijn archief moeten opschonen dus je bent wel zelf verantwoordelijk voor de foto's die je van mij ontvangen hebt. Wanneer ik de foto's nog heb krijg je deze natuurlijk opnieuw van mij of wanneer de betreffende shoot alweer een tijdje geleden is wordt het misschien alweer tijd voor een nieuwe shoot?